2 Şubat 2009 Pazartesi

Yeni Sinemacılar: Serdar Akar

Serdar Akar, "Yeni Sinemacılar" ekibiyle sinema zevkimize sihirli değneğiyle dokunmuş bir yönetmen. İleride bizi şaşırtacak yönetmenleri takip edeceksek, biri mutlaka Serdar Akar olmalı.

Serdar Akar'ın sinema sevgisi, dedesinin yazlık sineması Yeni Sinema sayesinde başladı. Yeni Sinemacılar ismi de oradan geliyor zaten. Liseden mezun olduktan sonra Mimar Sinan Üniversitesi'nde Sinema Televizyon okudu, bu arada Mustafa Altıoklar'ın yanında asistan olarak çalıştı.

1998'te Kudret Sabancı ile Yeni Sinemacılar'ı kurdu. Kudret Sabancı, "Laleli'de Bir Azize"nin yönetmeni. Serdar Akar ise senaristi. Bu ekip, "Gemide", "Dar Alanda Kısa Paslaşmalar", "Maruf", "Takva"
gibi modern Türk sinemasına şekil veren çok önemli filmleri yarattı. Gemide, Paslaşmalar ve Maruf'un yönetmeni de senaristi de Serdar Akar'dı. Hepsinin de ortak özelliği, senaryosu ve çekim tekniklerinin hem modern sinema anlayışına uygun hem de özgün, yüzdeyüz Türk oluşuydu. Hem deneysel hem de izlemesi keyifli filmlerdi bunlar. Serdar Akar, kimsenin dokunmaya kolay kolay yanaşmayacağı gerçek hayattan zor hikayelerin filme alarak büyük saygı kazandı. Bütün önemli yönetmenlerin fetiş oyuncuları olur, Akar'ınkiler de Erken Can ve Güven Kıraç oldu.

Serdar Akar'ın bu sınırları zorlayan dili yanında bir de ticari tarafı var. "Koçum Benim", "Kurtlar Vadisi", "Sağır Oda" ve "Elveda Rumeli"
dizilerini yönetti. 2005'te "Kurtlar Vadisi Irak" ile 2006'da "Barda"yı yönetti. Akar, dizilerle istediği filmleri finanse etmek şeklinde zekice bir taktik uyguladı. Bu sayede de Siyad'ın ve İstanbul Film Festival'nin tüm büyük ödüllerinden Cannes'da eleştirmenler ödülüne kadar bir çok başarıyı cebine attı.

Serdar Akar, "10 yıl içinde bir manifestomuz olacak" gibi iddialı bir demeç vermişti. 1999'daki "Gemide"den bu yana on yılı geçirdik. Acaba asıl bombalar bundan sonra mı gelmeye başlayacak?


0 yorum:

  © Blogger template 'Minimalist E' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP